23 oktober 2013

Dubbel feest met Ribolla

Het was voor mij dubbel feest gisterenavond. Eten in een sterrenzaak en daarop afgestemd een exclusief Italiaans wijnarrangement. Een kind in een snoepwinkel is er niets bij. Na eerdere snoepreisjes naar Bologna en Bari trof ik culikameraad Joost deze keer in hartje Den Bosch. Restaurant Sense organiseerde samen met wijnimporteur Crivino een wijn-spijsavond. In de schijnwerper stond het kwaliteitshuis Poggiobello uit de streek Friuli - het meest meest oostelijke deel van Italië. De wijngaarden liggen tussen de Alpen en de Adriatische kust, op enkele kilometers van de Sloveense grens.

Friuli is qua productie een bescheiden speler. Maar wel met een uitstekende historische reputatie, zeker als het gaat om witte wijn. De streek beleefde een grote bloeiperiode in de zestiende eeuw als onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. De wijnen uit wat nu Friuli heet waren favoriet aan het Weense hof. Dit soort wetenswaardigheden en anekdotes schudde Francesco - ingevlogen uit Italië - luchtig uit zijn mouw. Hij vertelde ook dat Poggiobello werkt met leuke lokale druivenrassen zoals de Ribolla, Picolit en Refosco. 

Laat ik me hier beperken tot de twee Ribolla-wijnen die we geserveerd kregen. De vijf gangen met amuses vooraf en patisserie na waren heerlijk, geraffineerd en meesterlijk bedacht. Dat moet u maar van mij aannemen. Een zijpaadje dat ik nog wel wil bewandelen is mijn bewondering voor de zeer gezette chef Dennis die allerhande toefjes en schuimpjes minutieus met gevoel voor esthetiek op de borden schikte. 

Afijn, Ribolla dus. Voluit Ribolla Gialla. We dronken eerst de mousserende en daarna de 'gewone' witte wijn uit deze druif. Het mousserende glas was een tikkie aan de koude kant, bij de stille wijn kwam het bloemige boeket beter naar boven. Wat een lekkere volfruitige wijn. Ik proefde peer en perzik gevolgd door een zalvende afdronk met een spoortje zuivel en frisse zuren. Hele fijne wijn dit. De Pinot Nero bij de patrijs was trouwens ook fantastisch. Al met al een topavond waar Bossche kookkunst en Italiaanse kwaliteitswijn elkaar opstuwden tot grote hoogten.